Fodens Dag

Den 20. september 2012 er det Fodens Dag i Danmark. På Fodens Dag bliver der sat fokus på den danske fodsundhed ved en lang række arrangementer rundt om i landet. Det er landets statsautoriserede fodterapeuter der står bag Fodens Dag.

Viste du at din fod består af 26 knogler, 32 led og ca. 20 muskler og mere end 100 ledbånd? Sikkert ikke, da det er de færreste der i hverdagen går og tænker på deres fødder. Men det vil de statsautoriserede fodterapeuter gerne lave om på, og midlet er Fodens Dag.

Den landsdækkende kampagne giver dig mulighed for at få et gratis fodtjek hos en lang række af landets fodterapeuter. Her i området kan du få tjekket dine fødder hos Vasegårdens Klinikker fra kl. 14.00-18.00. Arrangementet foregår på Jernbanegade 15 i vores analyse- og træningslokaler.

Fysioterapeut Jesper Troelsen tilbyder endvidere at udføre en kort scanning af foden. Foot Scan systemet er en kraftplatform, der kan registrere og afbillede trykbelastningsforholdene under dine fødder. Undersøgelsen kan foregå stående samt under gang og løb. Foot Scan systemet registrerer og gemmer 300 billeder i sekundet via impulser fra de over 4000 sensorer i kraftplatformen, hvilket giver en meget nøjagtig fremstilling af de tryk-variationer, der er under de forskellige regioner af din fod. Der vil også være mulighed for at få demonstreret fodøvelser ved fodterapeut Bente Frederiksen.

Hvem bør få fødderne tjekket?

Over 70 % af befolkningen får på et eller andet tidspunkt problemer med deres fødder, viser svenske undersøgelser. Især de 256.000 diabetespatienter bør have særlig fokus på deres fødders sundhed, da fodsår hos både type 1- og type 2-diabetikere er en komplikation, der skal tages meget alvorligt. Sårene kan optræde både på tæer, fødder og underben. Fodsår kan medføre alvorlige infektioner, der i sidste ende kan føre til amputationer. Ved at have en god diabeteskontrol og gribe tidligt ind, kan man reducere antallet af fodsår og amputationer betragteligt. Derfor er forebyggelsen af fodsår meget vigtig, så diabetikere bør selv kontrollere fødderne dagligt og gå regelmæssigt til en statsautoriseret fodterapeut.

Er det ikke kun ældre mennesker der går til fodterapeut?

Der er sikkert mange der har den opfattelse, at det kun er ældre damer der går til fodterapeut. Men det er ikke korrekt. Kun ca. 20 % af befolkningen har det man kalder en normal fod og en neutral fodstilling. Resten har i mindre eller svær grad forkerte fodstillinger, der kan medføre smerter i knæ, hofter og ryg. Fodterapeuterne kan nemt afgøre din fodstilling gennem et fodtjek. Fejlstillinger kan afhjælpes med specielle indlæg og træning. Adskillige sportsfolk har fået forbedret deres præstationer, efter erkendelsen af, at have behov for indlæg i deres sko. I magasinet Gå Godt har man f.eks. kunnet læse om golfspilleren Iben Tinning, badmintonspilleren Peter Gade, cykelrytteren Michael Mørkøv og tennisspilleren Mai Grage, der alle har haft megen glæde af deres indlæg, og som regelmæssigt får fødderne tjekket hos en fodterapeut.

Børn kan også have glæde af et fodtjek

Erfaringer fra landets fodterapeuter viser også, at børn kan have stor glæde af at få tjekket fødderne. Manglende lyst til at ville gå eller løbe, kan skyldes en fejlstilling i foden, men med de korrekte indlæg fra en fodterapeut, kan problemet afhjælpes.

Så måske skulle du hanke op i familien og få fødderne tjekket på Fodens Dag den 20. september.

Vel mødt i Vasegårdens Klinikker